Veiligheidsglas

Veiligheidsglas, dat ook wel onder de noemer kogelwerend, gelaagd of kogelvrij glas door het leven gaat, bestaat uit meerdere lagen waartussen een transparante kunststof laag van PVB (polyvinylbutyral) is geplaatst. Het glas is niet alleen enorm sterk, maar werkt ook erg goed op het gebied van geluidsisolatie en houdt ook veel UV-straling tegen.

Het glas wordt eigenlijk veiligheidsglas genoemd omdat het enorm sterk is, maar wanneer het tóch breekt dat het in duizenden stukjes spat. Zo ontstaan er geen scherpe punten en zijn er geen uitstekende stukken glas waar iemand gewond van kan raken zoals dat met traditioneel glas wél het geval is.

Verschillende soorten veiligheidsglas

Er zijn een aantal verschillende soorten veiligheidsglas te noemen. Hieronder noemen we er drie:

  • Gehard glas

Gehard glas is vijf keer sterker dan normaal glas en kan daarnaast ook goed tegen grote temperatuurverschillen. Mocht gehard glas breken dan valt het in duizenden korrels uiteen en voorkomt het zo ernstig letsel. Gehard glas wordt veel in de praktijk toegepast. Denk aan toepassingen in zijruiten van auto’s, bushokken, glazen deuren, tafels en kasten.

  • Gelaagd glas

Gelaagd glas bestaat uit ten minste twee glasplaten waartussen een doorzichtige laag kunststof folie wordt geplaatst. Als het glas breekt dan houdt het folie het glas bij elkaar. Zo ontstaan er, net als bij gehard glas, geen gevaarlijke scherven en is er dus veel minder kans op ernstig lichamelijk letsel. Daarnaast heeft het als voordeel dat er geen groot gat ontstaat wanneer het glas breekt. Zo is het dus ook nog steeds inbraakveilig.

Gelaagd glas is geschikt voor toepassing in ramen, deuren en schuifpuien.

  • Draadglas

Draadglas is een soort veiligheidsglas dat we vrijwel nooit in de praktijk terugzien. Het glas bestaat uit twee lagen en wordt bij elkaar gehouden door ingelegde draden. Echter is het glas bij breuk niet veilig genoeg om ernstig letsel of inbraak te weren. In woningen is draadglas dus niet aan te raden.

Wilt u weten welk type veiligheidsglas het beste bij uw woning en uw situatie past? Neem dan direct contact op met een vakman zodat u precies weet waar u aan toe bent.